Hyppää sisältöön

Arviointikertomus tarkastelee Lahden vuotta 2023

Lahden tarkastuslautakunta käy arviointikertomuksessa läpi vuoden 2023 toimintaa ja tavoitteiden toteutumista. Vuonna 2023 Lahti onnistui vahvistamaan asemaansa suurten tapahtumien järjestäjänä.
LAHDEN KAUPUNKI 2019-2020, Lahti

Lahden kaupunki teki vuonna 2023 jo neljäntenä vuotena peräkkäin selvästi paremman tuloksen kuin mitä talousarviota laadittaessa ennakoitiin. Hyvä tulos saavutettiin kertaluonteisten ja poikkeuksellisten erien myötävaikutuksella. Tulevaisuutta ei kuitenkaan voida rakentaa ylijäämien varaan.

Lahden kaupungin asukasta kohti laskettu lainamäärä on suurista kaupungeista edelleen korkein, vaikka lainamäärä Lahdessa ja Lahti-konsernissa on edelleen jonkin verran vähentynyt edellisvuoteen nähden. Kaupungin talous on kuitenkin vielä kohtuullisen vakaalla pohjalla. Tarkastuslautakunta kantaa silti huolta Lahden talouden tulevaisuuden näkymistä.

– Näyttää siltä, että Lahti ei saavuta kaupungin strategiaan kirjattua tavoitetta hiilineutraaliudesta vuonna 2025. Kasvihuonekaasupäästöjen kehityksen suunta on ollut positiivinen, mutta ei riittävä tavoitteen saavuttamiseksi, toteaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hannu Rahkonen.

Elinvoimaa suurtapahtumista ja kehittyvästä korkeakouluopetuksesta

Lahti vahvisti asemaansa tapahtumakaupunkina. Kaupungissa järjestettiin vuonna 2023 useita, kansallisen ja kansainvälisen tason suuria urheilutapahtumia, jotka toivat kaupungille kansainvälistä näkyvyyttä ja positiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia.

Myös lahtelainen korkeakouluopetus kehittyi ripein askelin, mikä hyödyttää alueen yritystoimintaa, koulutustason nousua ja elinvoimaa. Tarkastuslautakunta toteaa, että korkeakoulutuksen ohella on muistettava toisen asteen ammatillisen koulutuksen merkitys. Alueen kaikilla oppilaitoksilla on tärkeä tehtävä turvata osaavan työvoiman saatavuus päijäthämäläisille yrityksille.

Pippon yritysalueen odotuksissa jouduttiin ottamaan aikalisä. Alueelle tulossa olleet Fazer ja Kärkkäinen eivät ole toistaiseksi tehneet odotettuja investointipäätöksiä.

Asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseen panostettava

Lahden kaupungin tehtävänä on edelleen kuntalain mukaisesti edistää asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä. Tätä työtä Lahti tekee yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Tarkastuslautakunta pitää tärkeänä, että hyvinvoinnin edistämiseen panostetaan riittävästi ja siihen osoitetaan riittävät resurssit. Lahden kaupungin osallisuus ja hyvinvointi -palveluyksiköllä on laaja tehtäväkenttä, mutta hyvin pienet henkilöresurssit koordinoida hyvinvoinnin edistämistä.

Viime vuosien hyvän kehityksen jälkeen nuorisotyöttömyys on kääntynyt Lahdessa nousuun. Nuorison heikentynyt työllisyystilanne korreloi muiden negatiivista kehitystä osoittavien strategiamittareiden kanssa. Strategiamittareiden mukaan lasten ja nuorten ahdistus sekä syrjäytyminen lisääntyy jo kouluiässä. Tarkastuslautakunta korostaa, että kehitykseen on löydettävä keinot puuttua.

Lisäksi tarkastuslautakunta pitää huolestuttavana, että vain 43 prosenttia 8. ja 9. luokan oppilaista syö päivittäin koululounasta. Syömättömyys on lisääntynyt yhdeksällä prosenttiyksiköllä vuodesta 2022. Kasvisruoka ei maistu kouluissa ja erityisesti tällöin suuri osa koulujen oppilaista jättää koululounaan väliin. Nykymuotoisesta kasvisruokapäivästä luopumista on syytä harkita

Arviointikertomus tarkastuslautakunnan sivulla

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja
Hannu Rahkonen
p. 040 593 1590

Tarkastusjohtaja
Lahden kaupungin tarkastustoimisto
Reijo Ollikka
p. 050 559 4016