Siirry suoraan sisältöön

Esiopetus

Huoltajan velvollisuutena on huolehtia, että oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Lahdessa esiopetukseen, myös englannin- ja ruotsinkieliseen haetaan tammikuussa.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/VarhaiskasvatusSite/PublishingImages/Kirjastossa_Jalo.jpg

Lukuvuonna 2017 - 2018 esiopetusta järjestetään neljä tuntia arkipäivisin 14.8.2017 - 1.6.2018.  Lahden ruotsinkielisen koulun ja Tiirismaan koulun englanninkielisen esiopetuksen toimintapäivät ovat samat kuin koulujen työpäivät.

​Elokuussa alkavaan esiopetukseen haetaan ensisijaisesti sähköisesti (hakuaika keväällä 2017 on ollut 9.–26.1.2017). Mikäli lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi myös päivähoitoa, sitä haetaan samalla sähköisellä hakemuksella. Linkki hakemukseen löytyy tämän sivun Asioi verkossa-kohdasta. 

Englanninkieliseen esiopetukseen  ja ruotsinkieliseen esiopetukseen haetaan paperilomakkeella (hakuaikana 9.–26.1.2017 löytyy ko. sivuilta Asioi verkossa -kohdasta).

Päätös päivähoito- tai esiopetuspaikasta ilmoitetaan huoltajalle huhtikuun  puoliväliin mennessä.

 

Lapsen oikeus maksuttomaan esiopetukseen

Lapsella on oikeus maksuttomaan esiopetukseen vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista

  • sinä vuonna, kun lapsi täyttää kuusi vuotta sekä

  • sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta, jos hän on aloittamassa koulunkäyntiä vuotta myöhemmin.

Sairautensa tai vammansa vuoksi pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevalla lapsella on oikeus maksuttomaan esiopetukseen lisäksi sinä vuonna, kun hän täyttää viisi vuotta. Jos lapsi aloittaa koulunkäynnin vuotta säädettyä myöhemmin, hänellä on oikeus saada esiopetusta myös oppivelvollisuden alkamisvuonna 6-vuotiaana. 

Missä päiväkodeissa esiopetusta järjestetään?

Esiopetusta järjestetään toimintakaudella 2017-18 seuraavissa kunnallisissa päiväkodeissa:

pohjoinen palvelualue: Ahtialan, Herrasmannin, Sipuran (sis. Kivijärven esiopetus), Leikkituvan, Kilpiäisten, Kytölän, Ruoriniemen, Timonkadun;
eteläinen palvelualue: Jalkarannan, Kanervan, Metsäkankaan, Palokunnantien, Riihelän, , Hennalan, Kaarikadun, Kerinkallion, Launeen, Liipolan, Renkomäen, Mustikkamäen (Kansakoulukatu 6);
itäinen palvelualue: Asemantaustan, Humpulan, Joutjoen, Möysän, Onnelantien, Paavolan, Tenava-Tonttilan, Viherlaakson, Villa Piiparin, Kariston, Rakokiven, Aurinkorinteen, Villähteen ja Erstan päiväkodit.

Edellytyksenä esiopetuksen järjestämiselle on 13 lapsen minimimäärä yksikkötasolla. Esiopetuksen järjestämispaikkoja tarkennetaan alueellisesti päiväkotien palveluverkkoon liittyvien ratkaisujen sekä perusopetuksen kanssa tehtävän yhteissuunnittelun perusteella.

Yhteystiedot

varhaiskasvatuspalvelujen
palveluneuvonnasta arkisin klo 8 - 15, Saimaankatu 11, 3. krs
puhelinneuvonnasta arkisin klo 9 - 14, puh. 03 818 1054

englannin- ja ruotsinkielisen esiopetuksen osalta niitä tarjoavilta kouluilta