Siirry suoraan sisältöön

Esiopetus

Huoltajan velvollisuutena on huolehtia, että oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Lahdessa esiopetukseen, myös englannin- ja ruotsinkieliseen haetaan tammikuussa.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/VarhaiskasvatusSite/PublishingImages/Kirjastossa_Jalo.jpg

Lukuvuonna 2017 - 2018 esiopetusta järjestetään neljä tuntia arkipäivisin 14.8.2017 - 1.6.2018.  Lahden ruotsinkielisen koulun ja Tiirismaan koulun englanninkielisen esiopetuksen toimintapäivät ovat samat kuin koulujen työpäivät.

​Elokuussa 2018 alkavaan esiopetukseen haetaan ensisijaisesti sähköisesti 8. – 25.1.2018. Mikäli lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi myös päivähoitoa, sitä haetaan samalla sähköisellä hakemuksella. Linkki hakemukseen löytyy tämän sivun Asioi verkossa-kohdasta. 

Englanninkieliseen esiopetukseen  ja ruotsinkieliseen esiopetukseen haetaan erillisellä hakulomakkeella, joka hakuaikana 8. – 25.1.2018 löytyy ko. sivuilta Asioi verkossa -kohdasta.

Päätös päivähoito- tai esiopetuspaikasta ilmoitetaan huoltajalle huhtikuun  puoliväliin mennessä.

 

Lapsen oikeus maksuttomaan esiopetukseen

Lapsella on oikeus maksuttomaan esiopetukseen vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista

  • sinä vuonna, kun lapsi täyttää kuusi vuotta sekä

  • sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta, jos hän on aloittamassa koulunkäyntiä vuotta myöhemmin.

Sairautensa tai vammansa vuoksi pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevalla lapsella on oikeus maksuttomaan esiopetukseen lisäksi sinä vuonna, kun hän täyttää viisi vuotta. Jos lapsi aloittaa koulunkäynnin vuotta säädettyä myöhemmin, hänellä on oikeus saada esiopetusta myös oppivelvollisuden alkamisvuonna 6-vuotiaana. 

Missä päiväkodeissa esiopetusta järjestetään?

Esiopetusta järjestetään toimintakaudella 2018-19 ajalla 9.8.2018 - 29.5.2019 (loma-ajat 14.9.2018, 22.-26.10.2018, 24.12.2018-1.1.2019, 25.2.-1.3.2019 ja 19.-22.4.2019) seuraavissa kunnallisissa päiväkodeissa:

pohjoinen palvelualue: Ahtialan, Herrasmannin, Sipuran (sis. Kivijärven esiopetus), Leikkituvan, Kilpiäisten, Kytölän, Ruoriniemen, Timonkadun;
eteläinen palvelualue: Jalkarannan, Kanervan, Metsäkankaan, Palokunnantien, Riihelän, Hennalan, Kaarikadun, Kerinkallion, Launeen, Liipolan, Renkomäen, Mustikkamäen (Kansakoulukatu 6);
itäinen palvelualue: Asemantaustan, Humpulan, Möysän, Onnelantien, Paavolan, Tenava-Tonttilan, Viherlaakson, Villa Piiparin, Kariston, Rakokiven, Aurinkorinteen, Villähteen ja Erstan päiväkodit.

Ruotsinkielisestä esiopetusta järjestetään Lahden ruotsinkielisessä koulussa (Svenska skolan) ja englanninkielistä esiopetusta Tiirismaan peruskoulun yhteydessä.

Edellytyksenä esiopetuksen järjestämiselle on oppilaaksioton perusteet huomioiden 13 lapsen minimimäärä yksikkötasolla. Ilta-, viikonloppu- ja vuoro- sekä erityisryhmissä ryhmäkoko voi tarvittaessa olla pienempi. Esiopetuksen järjestämispaikkoja tarkennetaan alueellisesti päiväkotien palveluverkkoon liittyvien ratkaisujen sekä perusopetuksen kanssa tehtävän yhteissuunnittelun perusteella.

Lisätiedot

varhaiskasvatuspalvelujen
palveluneuvonta arkisin klo 8 - 15, Saimaankatu 11, 3. krs (käyntiosoite)
puhelinneuvonta arkisin klo 9 - 14, puh. 03 818 1054
- varsinaisena hakuaikana 8. - 25.1.2018 palvelemme poikkeuksellisesti arkisin klo 8 - 15
- pyrimme vastaamaan puheluusi mahdollisimman pian, mutta hakuaikana meillä on ruuhkaa

sähköpostiosoite: varhaiskasvatuspalvelut.palveluneuvonta@lahti.fi

englanninkielisen esiopetuksen ja ruotsinkielisen esiopetuksen osalta niitä tarjoavilta kouluilta