Siirry suoraan sisältöön

Esiopetus

Huoltajan velvollisuutena on huolehtia, että oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Lahdessa esiopetukseen, myös englannin- ja ruotsinkieliseen, haetaan tammikuussa.
Monitoimitalo Jalon kirjasto

Lukuvuonna 2020 - 2021 esiopetusta järjestetään arkisin neljä tuntia päivässä ajalla 10.8.2020-4.6.2021. (Päiväkotien kaksi suunnittelupäivää eivät sisälly esiopetuksen toimintapäiviin ja nämä päivät ilmoitetaan erikseen.)

Lahden ruotsinkielisen koulun ja Tiirismaan koulun englanninkielisen esiopetuksen toimintapäivät noudattavat näiden koulujen työ- ja loma-aikoja

_ _ _

Esiopetukseen

​Hakuaika elokuussa 2020 alkavaan esiopetukseen, myös englanninkieliseen ja ruotsinkieliseen, on ollut tammikuussa 2020 ja päättynyt. Esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen haetaan samalla sähköisellä lomakkeella. - Kiitos kaikille paikkaa hakeneille.  

Päätös esiopetuspaikasta ja sitä täydentävästä varhaiskasvatuspaikasta ilmoitetaan perheelle huhtikuun puoliväliin mennessä.   

INFOkirje tulevan esikoululaisen huoltajalle esiopetuspaikan hakemisesta, pdf.

Lapsen oikeus maksuttomaan esiopetukseen

Lapsella on oikeus maksuttomaan esiopetukseen vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista

  • sinä vuonna, kun lapsi täyttää kuusi vuotta sekä

  • sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta, jos hän on aloittamassa koulunkäyntiä vuotta myöhemmin.

Sairautensa tai vammansa vuoksi pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevalla lapsella on oikeus maksuttomaan esiopetukseen lisäksi sinä vuonna, kun hän täyttää viisi vuotta. Jos lapsi aloittaa koulunkäynnin vuotta säädettyä myöhemmin, hänellä on oikeus saada esiopetusta myös oppivelvollisuuden alkamisvuonna 6-vuotiaana. 

Missä päiväkodeissa esiopetusta järjestetään?

Esiopetusta järjestetään toimintakaudella 2020 - 2021 seuraavissa kunnallisissa päiväkodeissa. 

Pohjoinen palvelualue

Ahtiala, Herrasmanni, Sipura, Leikkitupa, Kilpiäinen, Kytölä, Ruoriniemi ja 1.8.2020 alkaen Mukkulan päiväkoti (ent. Timonkatu)

Eteläinen palvelualue

Jalkaranta, Kanerva, Metsäkangas, Riihelä, Hennala, Kaarikatu, Laune, Liipola, Renkomäki ja 1.8. alkaen Lähteen päiväkoti (ent. Mustikkamäki, Kansakoulukatu 6)

Itäinen palvelualue

Asemantausta, Humpula, Möysä, Paavola, Tenava-Tonttila, Villa Piipari, Karisto, Rakokivi, Aurinkorinne, Villähde, Viherlaakso ja Ersta

Ruotsinkielisestä esiopetusta järjestetään Lahden ruotsinkielisessä koulussa (Svenska skolan) ja englanninkielistä esiopetusta Tiirismaan peruskoulun yhteydessä.

Edellytyksenä esiopetuksen järjestämiselle on oppilaaksioton perusteet huomioiden 13 lapsen minimimäärä yksikkötasolla. Ilta-, viikonloppu- ja vuoro- sekä erityisryhmissä ryhmäkoko voi tarvittaessa olla pienempi. Esiopetuksen järjestämispaikkoja tarkennetaan alueellisesti päiväkotien palveluverkkoon liittyvien ratkaisujen sekä perusopetuksen kanssa tehtävän yhteissuunnittelun perusteella.

Lisätiedot

palveluohjauksen puhelinaika arkisin klo 9 - 14, puh. 03 818 1054

sähköpostiosoite: varhaiskasvatuspalvelut.palveluneuvonta@lahti.fi

Käyntiosoite: Lahti-Piste, Palvelutori Kauppakeskus Triossa

englanninkielisen esiopetuksen ja ruotsinkielisen esiopetuksen osalta niitä tarjoavilta kouluilta